V Anglii budou dražit milión liber, neprodá se prý za víc než 40 tisíc

29.09.2008 09:44

 

 

 

Bankovka, na které je vytištěna cifra milión liber, půjde do dražby. Jedná se o opravdovou vzácnost, experti mají za to, že dnes existují již jen dvě takové bankovky. I přes tento fakt však nevěří, že by se tato bankovka, která je dnes již samozřejmě neplatná, prodala za více než 40 000 liber (1,2 miliónu korun).

Emise těchto výjimečných bankovek se podle deníku Daily Telegraph datuje do roku 1948. Vydalo je britské ministerstvo financí ve spojitosti s Marshallovým plánem, který měl za cíl napumpovat americké peníze do Evropy, aby tak pomohl tragickému ekonomickému stavu, který v Evropě po druhé světové válce vládnul.

Miliónová bankovka, osmá z devíti vydaných během období šesti týdnů, bude v dražbě aukčního domu Spink 1. října. Dlouhá desetiletí prý přežily pouze dvě tyto bankovky. Zbylé se zcela rozpadly, byly dlouhá léta prezentovány jako memento historie britské a americké ekonomiky konce první poloviny padesátých let.

Bankovka s číslem 000008 byla dána do aukce sběratelem Billem Parkinsonem z britského Burnley v hrabství Lancashire, spolu s dalšími významnými světovými bankovkami.

Barnaby Faull, který se v aukčním domě Spink stará o bankovky, uvedl, že platidlo má vodotisk Bank of England a je jednou z nejunikátnějších ukázek britské měny v dnešní době. Podle něj bankovka s vyšší hodnotou ve Velké Británii ani nikdy neexistovala.

Zpět