Španělský El País zveřejnil video zachycující havárii letadla Spanair

19.09.2008 10:39

 

 

velikost textu:
 
Španělské noviny El País zveřejnily na svých webových stránkách video zachycující tragickou leteckou havárii v Madridu, při níž v srpnu zahynulo 154 lidí. Poslední okamžiky letadla společnosti Spanair zaznamenaly kamery letištní správy.
Španělský list El País získal video zachycující poslední okamžiky letadla společnosti Spanair, při jehož havárii v Madridu v srpnu zahynulo 154 lidí.foto: El País

Španělský list El País získal video zachycující poslední okamžiky letadla společnosti Spanair, při jehož havárii v Madridu v srpnu zahynulo 154 lidí.

Španělské úřady připustily existenci videa už krátce po srpnové tragédii, až dosud ji však nezpřístupnily veřejnosti. El País má nyní k dispozici také telefonickou konverzaci mezi kontrolní věží a letištním operačním centrem krátce po nehodě. Rozrušená žena při ní oznamuje, že se stala nehoda. "Volám hasiče," reagovala druhá zaměstnankyně.

Video zdálky zachycuje letadlo, jak v prachu na ranveji nabírá rychlost. Když se trochu nadzvedne, okamžitě dopadne zpátky na zem a zachvátí ho plameny a dým.

Havárie letadla Spanair v Madridu

Video spustíte kliknutím na snímek.

Vyšetřování nehody stále ještě není u konce. Podle posledních informací se prokázalo, že se stroji při vzletu dostatečně nevysunuly startovací klapky. Posádka o defektu nevěděla, protože letounu nefungoval varovný systém.

Stroj však měl problémů více, těsně před odletem posádka zaznamenala přehřátí jedné pohonné jednotky a start odložila. Technici závadu odstranili a letoun po půl hodině dostal povolení ke startu.

Letadlo MD-82 společnosti Spanair se zřítil 20. srpna krátce po startu na madridském letišti Barajas. Stroj se 172 lidmi na palubě mířil z Madridu do Las Palmas. Nejhorší leteckou havárii ve Španělsku za posledních 25 let přežilo pouhých 18 lidí

Zpět