Ideál krásy podle vědců není velmi štíhlá modelka ani svalovec

01.10.2008 10:22

 

 

Fotbalista David Beckham je dlouhodobě brán jako ideál mužské krásy. Díky svému dokonalému tělu a popularitě je i tváří spodního prádla Armani. foto: Profimedia

 

Muži si myslí, že ženy touží po svalovcích a ženy zas, že muži touží po extra vyzáblých modelkách. Jenže podle psychologů se představa o ideální štíhlosti a svalnatosti u obou pohlaví dost liší od toho, jaká je realita. Ačkoli jsou oba tyto atributy pro muže i ženy důležité, ve skutečnosti toužíme po něčem jiném, než si naše protějšky myslí.

 - SYDNEY

Vědci z australské Deakin University zjistili, že štíhlost a svaly jsou skutečně pro obě pohlaví při vnímání atraktivity u protějšku důležité.

„Bylo to fascinující, protože jak ženy, tak muži ideál krásy podle všeho vnímají špatně. Holky si představují, že muži dávají přednost extra vyzáblým dívkám s postavou modelky, přičemž muži si vybírají jako ideál ženské krásy typy mnohem zaoblenější. A ještě zajímavější je, že muži sami vnímají jako ideál mužské krásy postavu mnohem svalnatější, než která se ve skutečnosti líbí většině žen,“ tvrdí psycholog Ross King z Deakin University.

A podle tohoto odborníka za rozpor mezi vnímáním ideálu krásy u obou pohlaví mohou média. Ta totiž prezentují jako ideál vyzáblé ženy a svalovce.

„Ale my jsme dokázali, že tyto obrazy jsou zcela odděleny od reality, po níž lidé ve skutečnosti touží. Opačné pohlaví se na štíhlost a svalnatost dívá mnohem realističtěji, takže se všichni můžeme uvolnit a přestat být na sebe tak tvrdí. Ideál je mnohem bližší realitě, než jsme si mysleli,“ tvrdí King.

Zpět